неделя, 17 април 2011 г.

Цветница е! :)(:







Днес е преди всичко Цветница, един от най-хубавите празници! На този ден се раздават върбови клонки. Може би много от вас се питат, защо е върба, а не нещо друго ?!

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.
Върбовата клонка прогонва злото и дарява здраве. От древни времена се чества като победа на пролетта и живота над зимата и заспалата природа. В ранната заран жените закичват над вратите на домовете си върбови клонки.
Навярно това поверие е възникнало от факта, че върбата първа от другите растения оживява след дългия зимен сън на природата.

Още в езическите времена славяните вярвали, че върбата притежава свойството да пази людете от зли духови и черни магии и да защитава хората, животните и посевите от бедствия и болести.

Когато изсъхнат върбовите клонките, не се изхвърлят. Жените ги прибират за лек против уплаха и болест. Ако пък в някой ден небето се покрие с градоносни облаци и буря започне да вилнее, тези сухи вейки се слагат под камък и бедствието се разминава.  

Небето тази вечер също беше яко и веднага го снимах. 
НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ :)(:

2 коментара:

  1. Честит празник и имен ден!
    На патерица, но от сърце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Няма значение, то Цветница донякъде и днес :)(:

    ОтговорИзтриване