понеделник, 25 април 2011 г.

Красивата китайска роза и едно друго красиво природно творение :)

 
 
 
 
Китайската ми роза взе че цъфна и днес на разходката едно друго растение ми хареса и го откъснах. Сега ми краси кухнята и е много готино да си имаш вкъщи растения, които да те радват и вдъхновяват :) . За съжаление последната снимка не е много хубава, но без да искам другите ги изтрих. Другите снимки утре :)
За китайската роза ще дам малко повече сведения. Макар и това да не е работата и специалността ми ето какво знам за това хубаво, домашно цвете: 
Негова родина са Южен Китай и Източна Индия. Името му е Хибискус. Хибискусът е силно разклонено храстче или дръвче, достигащо височина 3м. Живее повече от 20 години. Листата му са лъскави, тъмнозелени, с яйцевидна форма, с големи зъбчета по края. Разположени са по стъблото последователно. Цветовете са прости или кичести, фуниевидни, с разнообразна украска - розови, червени, жълти, бели и др. Те издържат едно денонощие, след което увяхват и падат. Екзотичните цветове на Хибискуса ги наричат "цвете на любовта" и "цвете на прекрасните жени" - те са символ на Хаити, а в Индия ги вплитат в сватбените венци. В Индия белият Хибискус се използва като лечебно средство, а в централноафриканските страни за производството на сокове.Цъфти обилно от ранна пролет до зима. В зависимост от осветлението цветовете имат различни форми и багри.Китайската роза е едно от най-непретенциозни растения. Най-добре се развива и цъфти на слънчев прозорец. През лятото се полива обилно, през зимата - умерено. Добавят се редовно специализирани торове за цъфтящи растения от ранна пролет до есен.Пресаждането се прави през м.Март - м.Април в универсална обогатена торфопочвена смес или специализирана смес за цъфтящи растения. Два-три дни след пресаждане връхчетата на растенията се подрязват. Това подпомага силния растеж на младите издънки, на които се образуват множество цветове. 
През зимата се осигуряват на Китайската роза достатъчно светло място близо до прозорец и температура на помещението не по-ниска от 15°С. Китайската роза не обича студа.

2 коментара:

  1. Това инфо за розата е интересно!Много хубаво е цъфнала!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Цветенце :) ами да, то и инфото е хубаво и цветето е хубаво . Знаеш ли , три са в оттатък и са много готини. Красят много ама и грижа си искат :)(:

    ОтговорИзтриване