петък, 22 април 2011 г.

Разпети петък е!


Днес е разпети петък или Велики петък. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.
В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания.
Това е денят, в който са разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество".     
На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.  По време на богослужението, вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.  На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт  - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на  Спасителя. 

Весело прекарване на един от най-светлите християнски празници! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар