събота, 25 февруари 2012 г.

Извънредно: Проектозакона за детето и другите глупости ...

Продължават опитите на политиците за прокарване на вредни за хората закони и опитите за въвеждане на същите в заблуждение: колко били европейски и хубави аджеба?! 
По принцип не ме вълнува политика, десни, ляви, центрове, ексцентрове и тн. но реших да напиша това. Много родители са уплашени и притеснени от все по-агресивното навлизане на правителството и не само то, в личното пространство на хората и най-вече на децата. Изглежда държавата иска да закрие институцията наречена семейство и си мисли , че именно тя може да възпитава по-добре децата. Аз конкретно мисля, че родителите имат право да са притеснени: ето и линк към групата във фейсбук: https://www.facebook.com/groups/229264037166664/
Мисля си, че напоследък стават достра тъпи неща: скандалите с бонусите, отстранени председатели, зам.-министри и т.н. Според мен този закон не решава проблемите на децата, а само ги влошава до степен, която на практика ще откаже младите хора да имат деца, защото те реално трябва да бъдат по постоянен стрес, анонимен ако подаде сигнал, че детето е само, и да им вземат детето. Проектозакона предвижда и децата да имат повече права от родителите си, нещо което е невъзможно! Те не могат да взимат адекватни решения докато не станат на поне 15 16 г. Обезпокоително е и това, че ако дете подаде сигнал за нещо, което "не е било в негов интерес" с/у семейството си, ще може държавата да го вземе. Аз си мисля, че тук се нарушават основни прави на човека, както права на детето, съгласно хартата за детето. Явно бюрократите са оправили всичко в България, че тръгнаха да се занимават и с децата. В Русия има подобен закон и там доста родители са изревали. Но това е нещо, което е недопустимо в 21 век. Искам да помоля всички, които се чувстват засегнати, да прочетат и/или да влязат в групата, която съм посочил нагоре, за повече детайли. Но трябва да има дебат и децата трябва да бъдат защитени. Родителите на едно дете са тези, които знаят какво е най-добре за детето. Държавата може единствено да ги затруднява да изпълняват родителските си задължения, но не и да помага.
Прокарването на популистки закони, насочени с/у човека, а не в негова помощ си е злоупотреба с власт. Искам повече хора да знаят това и да мислят, преди да говорят/правят каквото и да е :)

4 коментара:

  1. Това ми заприличва на анти-утопията на Рей Бредбъри - 451 градуса по фаренхайт, където децата се взимат да бъдат отглеждани в държавни учреждения, а в малкото време, в което са в къщи са пред теливизора. Тъжно. Малко по малко започват да се сбъдват всички анти- утопии.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен/анонимна- да така е. Явно в света има повече вредители отколкто съм си мислел. Благодаря за коментара!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване